Chloorgebruik

Chloor is een van de meest gebruikte desinfectiemiddelen. Het is breed inzetbaar en zeer effectief om ziektekiemen te bestrijden. De chloorwaarde is onder te verdelen in drie begrippen: de totale, de vrije en de gebonden chloorwaarde.

Chloorwaarde

De totale chloorwaarde geeft de hoeveelheid chloor van uw water weer, maar zegt niets over de werking ervan. Normale waarde: 0,5 - 2,5 p.p.m. De vrije chloorwaarde geeft aan hoeveel actief chloor uw water bevat. Dit gehalte bepaalt de desinfectie. Het ligt tussen de 0,5 - 2,5 p.p.m. (binnenbaden 1,0 p.p.m., buitenbaden 2,0 - 2,5 p.p.m.). Gebonden chloor is niet meer actief. Het heeft haar desinfecterende werking gedaan en werkt zelfs de desinfectie tegen. Het ruikt sterk en kan ogen en slijmvliezen irriteren.

Hoe lager de gebonden chloorwaarde, hoe beter. Hanteer een maximumwaarde van 1,0 p.p.m. De gebonden chloorwaarde mag overigens nooit hoger liggen dan de vrije chloorwaarde.
 

(Chloor)shock dosering

Vooral na een druk weekend intensief zwemmen, onweersbui, broeierig weer heeft uw zwembadwater extra aandacht nodig. Het water heeft tijd nodig om te herstellen. Dit herstel kunt u bespoedigen door een shockbehandeling toe te passen. U voegt dan een extra dosis chloor (4x de normale hoeveelheid) toe aan uw water. Deze shockbehandeling mist haar werking niet. 

Indien u gebruik maakt van Superzuurstof, kunt u een extra Superzuurstof boost geven ten tijde van intensief gebruik van uw zwembad.
 

Cyanuurzuur

Cyanuurzuur beschermt de werking van het vrij beschikbare chloor tegen UV- straling in buitenbaden. De gewenste waarde voor het cyanuurzuur bedraagt 20 tot max. 80mg/L. Wanneer deze waarde te laag is, kan men dit verhogen (indien geen ionisator is geïnstalleerd) middels het toevoegen van gestabiliseerd chloor, zoals bijvoorbeeld Starline chloortabs 90%, Starline supergranulaat 63%. 

Wanneer de waarde haar bovengrens van 100mg/L bereikt, zal al het vrije beschikbare chloor in het water worden weggevangen. Dit betekend dat het vrije beschikbare chloor haar werking verliest. Om dit te voorkomen dient er voldoende teruggespoeld te worden. Advies: gemiddeld 1x per week minimaal 2,5 minuut (afhankelijk van pomp en filtercapaciteit).